Zeynep Dramalı'nın Tarihi Tersten Okumak isimli kitabından ilk kez yıllar önceki bir Tarihin Arka Odası programında haberdar olmuştum. Kitabın önsözünü okuyunca da kitaptaki yazıların Murat Bardakçı'nın ısrarı ve teşviki ile kaleme alınmış olduklarını anlıyoruz.
Tarihi Tersten Okumak'taki yazılar Zeynep Dramalı'nın Murat Bardakçı'nın teklifi ile Hürriyet gazetesinin tarih ekinde yayınlanan yazılarında oluşuyor. Dramalı, kitabının önsözünde popüler tarih yazıları yazma konusundaki çekincesinin Murat bardakçı tarafından "ilmi ile bağdaşmayacağı"nı söylemek suretiyle giderildiğini ifade ediyor.
Zeynep Dramalı kimdir?
Üsküdar Altunizade'de bir köşkte dünyaya gelen Zeynep Muhibbe Dramalı Venäläinen, Birinci Dünya Savaşı yıllarında anne ve babasını 10 içerisinde İspanyol nezlesine kurban vermiş. Özel hocalardan Fransızca ders alan ve ilerleyen öğrenim yıllarında Prof. Fuad Köprülü'nün öğrencisi olan Zeynep Dramalı 1935 yılında evlenerek Finlandiya'ya yerleşmiş. Turku Üniversitesi'nde Osmanlı Tarihi dersleri veren Zeynep Dramalı aynı zamanda pek çok bilimsel kuruluşun da üyesi.
Tarihi Tersten Okumak kitabının konusu
Her sayıda bir yazı şeklinde gelişen bu sürecin sonucunda ilgi çekici konu başlıklarından oluşan bir birikim ortaya çıkmış ve yine bir tarihçi olan Erhan Afyoncu'nu teklifi ile bu yazılar bir kitap haline getirilmiş.
Bir tarih kitabının içeriğinin bağımsız konu başlıklarında oluşması klasik tarih kitapları okumaya alışmış olan okuyucuların yadırgayabileceği bir durum. Ancak Tarihi Tersten Okumak içerdiği ilgi çekici konular sayesinde bu sıra dışılığı ortadan kaldırıyor.
Birbirinden bağımsız konu başlıkları sayesinde kitabı ister baştan itibaren veya ister dilediğiniz herhangi bir sayfasından başlayarak okumanız mümkün.
Kitabın ilgi çekici konu başlıklarından bazıları şunlar:
- İngiltere Kralı Evlenmek İçin Özel Kilise Kurdu
- Avrupa Birliği'nin Fikir Babasının Kalbi Odunda Kebap Yapılmıştı
- Napolyon Az Daha "Abdullah Paşa" Oluyordu
- Modern Avrupa'nın Temelleri, Pencereden Atılan Adamların Gübrenin İçine Düşmesi İle Atılmıştı
- Yakışıklı Türk Gazisi Sayesinde Savaşılmadan Alınan Kale
- Düşman Ordusunun İçine Giren Padişah
- Beylerbeyi Sarayı'ndaki Hamam Dedikoduları
- Boynuz Yiyen Paşa, Padişahın Oğlunu Zehirletti
- Bitli Olmasının Sayesinde Padişah Damadı ve Sadrazam Oldu
- Öküz ve Kavanoz Lakaplı Sadrazamlar
İlginç konuların birbirini takip ettiği kitabın son kısımlarında sadrazamların lakaplarının nereden kaynaklandığını, Osmanlı padişahlarının neden öldüklerini ve İstanbul'un semt isimlerinin nereden geldiğini anlatan ve diğer bölümlere göre nispeten daha uzunca üç bölüm de yer alıyor.
Kitap Bilgileri:
Sayfa Sayısı: 456
Boyut: 13,5 x 21 cm
Yayınevi: Yeditepe Yayınevi
Hiç yorum yok