Ağırlıklı olarak şiir, öykü ve tiyatro oyunları ile tanınan bir yazar olan Murathan Mungan’ı uzun bir süredir okumak istiyordum. Bir taraftan da basım tarihi yeni olan bir kitabı inceleyerek güncel bir roman incelemesi yayınlama amacım vardı. Tam o sıralarda Mungan’ın 995 km adlı kitabının bir iki gün içerisinde çıkacağını gördüm ve hemen sipariş verdim. Elime geçer geçmez okumaya başladığım kitabı iki gün içerisinde de bitirdim.
Benim yaştakilerin çocukluğu ve gençliği dönemlerine denk gelen 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetleri merkezine alan 995 km, arka kapağındaki tanıtım yazısında “kara polisiye” olarak nitelenmiş.
Kitap iki ana kısımdan oluşuyor. Romanın kabaca ilk yarısını oluşturan Birinci Kısım, faili meçhul cinayetler işleyen bir tetikçinin gözünden yazılmış kendine özgü başlıklara sahip 15 bölüm içeriyor. İkinci Kısım ise -son üç bölümünde yine tetikçi merkezinde olmak üzere- romanın diğer karakterleri çerçevesinde 11 bölümden oluşuyor.
995 km - Birinci Kısım:
Otel Lobisi
Bir Tarlanın Kıyısında
Birinci Otobüs
Hamam ve Kahve
Antep Sokakları
İkinci Otobüs
Emanet Beden
Mahpes
Sinyal Mevki
Hoca Kapısı
Ecel Beşiği
Üçüncü Otobüs
Garip Bir Karşılaşma
Kan Soğuk Kalp Ateş
995 km - İkinci Kısım:
İp Üstü Bıçak Sırtı
Masanın Etrafı
Motosiklet Arkasında
Göktürk
Rojda’nın Dosyasındakiler
Filigran
Son Dakika
Selamet Çay Ocağı
Su Farkı
Her Şey ve Bir An
Öldürdüğü adamın, geçmişte çocukluğunda “.. avucunu şekerler doldurduğunu, sonra da başını okşayıp geçtiğini hatırlıyor. Farkında olmaksızın eli başına gidiyor.” (s.37)
Bir diğer örnek: Tetikçi, dilsiz bir tezgahtarla bilgi alışverişi yaparken işaret dili aracılığıyla bir çocuk aracılık yapıyor. Dilsiz tezgahtar bu iletişim esnasında hep çocuğa doğru konuşuyor ve cevapları da yüzü çocuğa dönük olarak dinliyor doğal olarak. Ve dilsiz tezgahtar konuşmanın sonunda adres bilgisi içeren bir kağıdı tetikçiye vereceği sırada;
“Önce yanılıp çocuğa verecek gibi oldu, son anda hatasını fark etti, doğrudan ona uzattı...” (s.81). Bu sahne oldukça duygusal bir detaydı. Romanlarda bu tür insanî detayları seviyorum.
Sonuç olarak, Murathan Mungan’ı tek bir kitapla yargılamamak gerektiğine inanıyorum. İlerleyen tarihlerde yazarın bir öykü kitabını da okumayı planlıyorum.
Son bir not: Metis Yayınları, yazarın kitaplaştırdığı bütün çalışmalarını bir külliyat olarak yayınlıyor.
Kitap Bilgileri:
Yazar: Murathan Mungan
Sayfa Sayısı: 264
Boyut: 13 x 19,5 cm
Yayınevi: Metis Yayınları
Hiç yorum yok