Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Huckleberry Finn’in Maceraları / Mark Twain


Mark Twain Huckleberry Finn’in Maceraları

Mark Twain’in adı geçince akla gelen ilk kitap Tom Sawyer’ın Maceraları’nın hemen ardından ikinci kitap Huckleberry Finn’in Maceraları’dır. Tom Sawyer’ın Maceraları’nda yan bir karakter olmanın çok ötesine geçen Huckleberry Finn diğer çocuklardan farkını ve ilginç karakterini hemen gösteriyordu.

Tom Sawyer gibi Huckleberry Finn’in Maceraları’nı da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılan ciltli versiyonundan okudum. Kitap kalitesi konusunu diğer Mark Twain incelememde ele almıştım. Bu iki kitap arasında göz attığım bazı kitaplardan sonra kitap kağıt ve baskı kalitesi iyice dikkatimi çekmeye başladı.

Huckleberry Finn’in Maceraları kitap incelemesi

Mark Twain kitabın başında şu uyarıyla başlıyor:

UYARI
Bu anlatılanlara bir saik atfetmeye kalkanlar cezalandırılacaktır; bu anlatıdan ahlak dersi çıkarmaya çalışanlar sürülecektir; bir konu bulmaya çalışanlar ise vurulacaktır.
YAZARIN EMRİYLE
Levazım Kumandanı G. G. tarafından

Kitabın arka kapağındaki tanıtımı ise şöyle:

Büyük Amerikan romanları arasında yerini alan Huckleberry Finn’in Maceraları, Mark Twain’in de en iyi yapıtı olarak kabul edilir. Eğitimsiz, batıl inançlara sahip, ama iyi kalpli bir çocuk olan Huck, işsiz güçsüz ve ayyaş babasından kaçar. Kendisi gibi kaçak olan siyahi köle Jim’le birlikte Mississippi Nehri boyunca macera dolu bir yolculuk yaparlar. Twain, nehrin iki yakasında yaşayan her sınıftan insanı sergileyen eşsiz portreler sunarken, yer yer komik ve ironik bir üslup tutturur.

Romanın başlıca teması kölelikle özgürlük arasındaki çatışmadır. Jim özgürlüğüne kavuşmayı hedefler. Gaddar babasından ve kendisini evine kabul ederek, düşünce ve davranışlarını zapturapt altına almaya çalışan Bayan Douglas’tan kurtulmaya çalışan Huck da aslında bir nevi tutsaklıkla mücadele etmektedir. Jim’le ilişkisinde, 19. yüzyılın düşünce iklimiyle ve toplumun kabul görmüş değerleriyle ahlaki bir çatışma içinde bulunan Huck, sonunda önyargılardan kurtulup, onunla sevgi dolu bir dostluk ilişkisi kuracaktır.

Huckleberry Finn’in Maceraları sayfa ve yaşanan olay sayısı Tom Sawyer’ın Maceraları’na göre daha fazla. Mississippi Nehri yine başrolde. Özgürlüğüne çok düşkün Huckleberry Finn’in Bayan Douglas’ın himayesinden sıkılıp kaçmasıyla başlayan maceralar köle Jim’in de katılımıyla bir sal üzerinde nehir boyunca peş peşe ekleniyor. Tom Sawyer da ilerleyen bölümlerde maceraya katılıyor ve gelişen olaylara karakterini ve hayata bakış açısını ciddi biçimde yansıtıyor.

Yine devrin ağır ve yavaş temposu, sindire sindire gelişen olaylar, uzun ama gereksiz olmayan diyaloglarla karşılaşıyoruz. Günümüze kıyasla çok farklı bir çocuk dünyası içinde, eğlenceli, merak uyandırıcı ve o devrin insanları hakkında oldukça bilgilendirici hikayeleri okurken kitap okuyucuyu zorlamadan dinlendirici bir etkiyle ilerliyor.

Hele de Tom Sawyer’ın Maceraları’nı okuduysanız hemen peşinden Huckleberry Finn’in Maceraları tamamlayıcı bir okuma olacaktır. İki kitabı peş peşe okumayı özellikle tavsiye ediyorum. Kitap tam bir uyku öncesi yatakta okuma kitabı.


Huckleberry Finn’in Maceraları kitap incelemesi

Kitap Bilgileri:

Adı: Huckleberry Finn’in Maceraları
Orijinal Adı: The Adventures of Huckleberry Finn
Yazar: Mark Twain
Çeviren: Bülent O. Doğan
Sayfa Sayısı: 384
Boyut: 12,5 x 20,5 cm
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Hiç yorum yok