Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Savaşçı / Doğan Cüceloğlu


Daha önce incelediğim İknanın Psikolojisi’nde de değindiğim gibi kişisel gelişim kitapları içerisinde temel veya dişe dokunur bilgiler aktaran, okuduktan sonra geride biraz da olsa bir şeyler bırakan kitap sayısı çok da fazla değil. Doğan Cüceloğlu’nun Savaşçı kitabı da iz bırakan, iyi ki okudum diyeceğiniz kitaplardan bir tanesi.

Zamanında (2000’li yılların başı) ilk önce televizyon programlarında karşılaştık Doğan Cüceloğlu ile. Daha sonra bir kitabı da olduğunu öğrenince hemen Savaşçı’yı alıp okudum.

Şimdi yıllar sonra o eski kitabı tekrar elime alıp baştan sona okuduğumda ilk günlerdeki gibi benzer duygular uyandırdı. Yine faydalandığım noktalar buldum ve okuyucusuna hâlâ bir şeyler veren bir kitap olmasına sevindim. Savaşçı, zamanla eskimeyen kitaplardan.

Doğan Cüceloğlu, Savaşçı kitabında anlatacaklarını direkt kullanıcıya hitap ederek didaktik bir şekilde yazmak yerine sıkıntı içerisinde bir öğretmen ile kendisi arasında diyaloglarla ve iç seslerle ilerleyen bir kurgu tercih etmiş ve bence bu tür bir alan için çok yerinde bir seçim olmuş.

Savaşçı kitap incelemesi

seni diğerlerinden farksız yapmaya
bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada,
kendin olarak kalabilmek,
dünyanın en zor savaşını vermek demektir.
bu savaş bir başladı mı,
artık hiç bitmez!...

Şiirlerini her zaman küçük harf kullanarak yazan bir şair olan e. e. cummings’in şiirinden alınma yukarıdaki satırlarla başlayan kitap, Arif Öğretmen ile Doğan Cüceloğlu’nun Arayış bölümünde tanışmaları ve öğretmen Arif Bey’in derdini açması ile başlıyor. Uyanış isimli ikinci bölüm yine İstanbul’un farklı bir noktasında buluşma ile başlıyor ve Cüceloğlu, Arif öğretmeni Savaşçı kavramı ile tanıştırıyor.

Doğan Cüceloğlu - Savaşçı kitabı içindekiler:


Sunuş
İçindekiler
Teşekkür
Önsöz
1- Arayış
2- Uyanış
3- Niyet
4- Geleceği Yaratmak
5- Güç
6- Sorumluluk
7- Ölüm Bilinci
8- Değişim
9- Bitmemiş İşler
10- Savaşçı Olmak İçin
11- Gözden Geçirme
12- Devam Edelim
Kavramlar Sözlüğü
Kaynaklar
Kavram Buldurusu
Okurların Düşünceleri

İlerleyen bölümlerde ikili her seferinde -Çorlulu Ali Paşa Medresesi, Cağaloğlu, Sultanahmet gibi- güzel bir semtinde veya noktasında buluşarak kitap boyunca aynı zamanda bir İstanbul turu da yapmamızı sağlayan Doğan Cüceloğlu’nun liderliğinde Arif Öğretmen giderek gelişme kaydetmeye başlıyor ve bizler de bu öğretinin eşliğinde bir Savaşçı nasıl olur, Savaşçı’nın özellikleri nelerdir vs öğreniyoruz.

“Anlamlı ve Coşkulu Bir Yaşam için SAVAŞÇI kitabında böyle bir savaştan söz ediyoruz. Söz ediyorum değil, söz ediyoruz; çünkü kitabı Arif Bey’le beraber oluşturduk.

Arif Bey kimdir?

Arif Bey, bu kitapta benimle konuşan bir sınıf öğretmeni. O beni bulmadı, aslında ben onu buldum. Uzun zamandır öğretmenlere ulaşmak, onlarla bir diyalog başlatmak gereksinmesi duyuyordum. Arif Bey’i böyle bir arayışın sonucunda buldum.

Arif Bey’in yüreğinde sıkıntı var. Çabalıyor. Anlamak istiyor, yapmak istiyor. Destek bulamıyor. Ve yalnız!...“

Kitapta ana bölümler içerisinde alt konu başlıkları ile içerik giderek detaylanıyor. Arif Öğretmen ile Doğan Cüceloğlu arasındaki konuşmalarda, Carlos Castaneda’nın kitaba ismini de veren, Kızılderili bilge kişisi don Juan’ın öğretilerini içeren kitap serisinden The Awakened Warrior adlı eserden alıntılara bol bol yer verilmiş.

On ana bölümden oluşan Savaşçı öğretisi, bu tür kitaplarda olan bir eksikliği gideriyor ve son bir bölümde genel özet yapılarak tüm konu başlıklarının üzerinden  tekrar geçilerek akıl kalıcı hale gelmesi daha da kolaylaştırılıyor. Kitabın sonunda bir Kavramlar Sözlüğü’ne yer verilmiş olması da cevapsız soru kalmamasını sağlıyor.

Kitabın sonundaki Kaynaklar bölümü böyle bir kitabın ne çok kaynaktan beslenerek yazıldığını gösteriyor. En son bölüm ise Kavram Buldurusu başlığı altında toplanmış olan alfabetik fihrist düzeninde kavramların listesi. Yani yazar Doğan Cüceloğlu okuyucusuna kitabını okurken her türlü kolaylık ve yardımı sağlamayı amaçlamış.

Savaşçı da altı çizilecek çok sayıda satırlar içeriyor. Önemli bulunan cümleler veya alıntılar spot şeklinde sayfalarda ayrıca kolay okunur halde tekrarlanıyor. Örneğin kitabı elinize alıp öylesine karıştırırken bu spotlar sayesinde hızlı bir tanıma fırsatı da doğuyor.

Kitabın ilerleyen bölümlerinde felsefeye ufak dokunuşlar yapılmakla birlikte derin bir giriş ve tanışma imkanı olmuyor. Yüzeysel hafif tanıtmalar ve tariflerle geçişler gerçekleştirilmiş.

Doğan Cüceloğlu’nun Savaşçı’sı yaş çok ilerlemeden okunmasının daha faydalı olacağına inandığım bir kitap. Aslında bir kere okumakla olacak bir kitap da değil. Hayatın farklı dönemlerinde elinize alıp tekrar hatırlayarak okunacak, her okumada daha iyi anlaşılabilecek bir kitap.


Kitap Bilgileri:

Adı: Savaşçı
Yazar: Doğan Cüceloğlu
Sayfa Sayısı: 416
Boyut: 13,5 x 19,5 cm
Yayınevi: Sistem Yayıncılık

Hiç yorum yok