Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Çapraz Yol / Albertine Sarrazin


Çapraz Yol  / Albertine Sarrazin

Albertine Sarrazin’in daha önce Kemik isimli kitabını ele almıştık. Çapraz Yol, Sarrazin’in hapisten çıktıktan sonra Julien Sarrazin ile yerleştikleri Montpellier’de yazdığı bir roman. Albertine Sarrazin romanın yayımlanmasının ardından kısa bir süre sonra böbrek ameliyatından kaynaklanan rahatsızlıklar neticesinde hayata gözlerini yummuş.

Kemik romanında okuyucunun içini dağlayan sıkıntılar ve problemlerle dolu hayat detayları bu romanda da devam ediyor. On iki günlükken hastane kapısına terk edilen Albertine’in 2 yaşındayken yaşı bir çifte evlatlık verildiğini ama küçük kızın bu çiftle bir türlü alışamadığını ve bunun neticesinde gönderildiği yatılı bir okulda disiplin altına girmeyi kabullenemeyerek buradan da kaçtığını ve ıslahevine kapatıldığından Kemik romanını incelerken söz etmiştik. Kemik romanı bir milyona yakın satılmış ve yazarın tanınmasını sağlamıştı.

Albertine Sarrazin’in üçüncü romanı olan Çapraz Yol ( La Traversière) otobiyografik bir çalışma ve ağırlıklı olarak yazarın La Cavale isimli kitabının yayınlandığı zamana kadar geçen olayları ve deneyimleri içeriyor. Bu kitap Sarrazin’in hapishane dışında yazdığı tek çalışma olma özelliği taşıyor.

Çapraz Yol kitap incelemesi

Kitabın girişinde yazarın evlatlık verildiği yaşlı çift ile karşılaşıyoruz. Sorunlu bir baba ve yetersiz bir anne profilleri ile başlayan sıkıntılı hava yazarın hapisten serbest bırakılmasının ardından önce tanıdığı birtakım insanların yanlarında geçen günlerle devam ediyor.

Bir yurtta kaldığı süreçte bir mağazada işe de giren Albertine daha sonra üvey babasının ölümün ardından ilginç bir şekilde kendine güvenmeye başlayan ve hayatını idare eden üvey annesi ile tekrar buluşuyor. Sonrasında bir gazetede işe başlayan Albertine yine bir mağaza hırsızlığında yakalanıyor ve 6 ay ceza alıyor.

İlerleyen olaylar sonucu Albertine, eşi bir tanıdıklarıyla Montpellier’de bir ev satın alıyorlar. Albertine’in evi satın alma karar anı, kitaba da -Türkçe baskıdaki kullanılan- adını veren şu sözlerle anlatılıyor:

“...Şu evi görüyor musunuz, gelip gittikçe seveceksiniz... bakın, şu çapraz yol var ya...”

“Çapraz yol! Sözcüğe takılıp kalıyorum: engel, geçit, düşman, kestirme, çapraz yol, çaprazlama çalınan flüt gibi sesler çıkaran, ömrümün yollarına benzeyen büyülü, çapraz bir sözcük bu... peki, buradaki anlamı ne ola?”

Albertine Sarrazin’in ölümünden kıs süre önce yazdığı Çapraz yol okuduğum ilk kitabı Kemik’te olduğu gibi o dönemdeki şartlarda genç bir kızın başına gelen olumsuzluklar ve merhametsizliklerle okuyucuyu çok da mutlu etmeyen bir eser. Her şeye rağmen hayatın gerçeklerine göğüs geren Albertine’in kendine özgü ifadeleri kitabın akıcı olmasını sağlamış.

Yazarın diğer kitaplarını okumuş olanların merakla okuyacakları bir kitap Çapraz yol.

Çapraz Yol

Kitap Bilgileri:

Adı: Çapraz Yol
Orijinal Adı: La Traversière
Yazar: Albertine Sarrazin
Çeviren: Bertan Onaran
Sayfa Sayısı: 228
Boyut: 10,8  x 18,8 cm
Yayınevi: Bilgi Yayınevi

Hiç yorum yok