Bernard Lewis, Orta Doğu hakkında uzman bir İngiliz asıllı Amerikan tarihçi. Ülkemize pek yabancı olmayan, Türkçe de bilen ve 1915 Ermeni tehciri hakkında Türkiye'ye yakın görüşleriyle bilinen Bernard Lewis 1998 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü almış.
İslam Tarihi ve Orta Doğu konusunda en önemli tarihçilerden biri kabul edilen Bernard Lewis sadece akademik hayata sahip bir bilim insanı değil. İngiliz gizli Servisi'nde görev alan Bernard Lewis'in II. Dünya Savaşı'nda, ardından Orta Doğu'nun yeniden şekillenmesinde, Arap-İsrail savaşında, Afganistan'da, İran Devrimi'nde ve Irak'ın işgalinde tarihte bizzat aktör olarak rol oynamış olması son derece ilgi çekici.
Tarih Notları kitap incelemesi
Bernard Lewis'in Tarih Notları - Bir Orta Doğu Tarihçisinin Notları isimli otobiyografik kitabı tüm bu yıllar ve görevler sırasında yazarın yaşadıklarını ve tanıklık ettiği olayları içermesi bakımından oldukça önemli bir eser.
Tarih Notları, giriş yazısının ardından 13 bölümden oluşuyor:
2- Savaş Yılları
3- Osmanlı Arşivlerinde
4- Kültürel Diplomasi
5- Neden Tarih Çalışmalı?
6- Akademik Yaşamdan Kesitler
7- Atlantik'i Geçmek
8- Bölge Ülkeleri
9- Medeniyetler Çatışması
10- Şarkiyatçılık ve Doğu Düşünme Kültü
11- Paris'te Yargılanma
12- Tarih Yazmak ve Yeniden Yazmak
13- Siyaset ve Irak Savaşı
Bu 13 bölümün ardından kitabın sonlarında Bernard Lewis'in 1945 senesinde yazdığı Ağıt isimli bir şiir ile yazara ait unvan, ödül ve yayınların bir listesine yer verilmiş. Bu tür eserlerde genelde ihmal edilen dizin kısmı ise kitabın tekrar tekrar okunmasında veya referans olarak kullanılmasında yararlı olan bir bölüm. Nihayet kitabın en son kısmında ise 8 sayfa kuşe kağıda basılmış Bernard Lewis albümüne ait fotoğraflar yer alıyor.
Tarih Notları, 100 yaşından fazla yaşamış bir tarihçinin oldukça değerli hatıraları ve görüşlerini barındırıyor. Kitabına, çocukluğu, aldığı eğitimi ve ailesi ile yetiştiği ortamı anlatarak başlayan Bernard Lewis daha sonra savaş yıllarına ve İngiliz istihbaratında görev yaptığı günlere geçiyor. Osmanlı arşivlerinde yaptığı çalışmaların ardından diplomasi üzerine görüşlerini paylaşan Lewis tarih üzerine çalışma ve akademik hayata dair kesitlerle devam ederek görev yaptığı Orta Doğu ülkeleri ile ilgili detaylar veriyor.
Medeniyetler Çatışması bölümünün ardından Şarkiyatçılık ve Doğru Düşünme Kültü ile devam eden kitabın ilerleyen bölümleri Paris'te Yargılanma, Tarih yazmak, Siyaset ve Irak Savaşı başlıklarından oluşuyor.
Tüm bu bölümler ve konu başlıklarını altında kitap süresince pek çok detay mevcut. Uzun bir yaşamın çeşitli detayları okuyucuyu sıkmadan devam ediyor. Ancak kimi okurlar için sıkıcı olabilecek bir kitap bu. En azından tarihe, Orta Doğu'ya biraz ilgisi olan okuyucular kişisel hayata dair detayların da bolca yer aldığı bu eseri merakla okuyacaktır.
Kitap Bilgileri:
Orijinal Adı: Notes On A Century - Reflections of A Midddle East Historian
Yazar: Bernard Lewis
Çeviren: Çağdaş Sümer
Sayfa Sayısı: 448
Boyut: 14 x 20 cm
Yayınevi: Arkadaş Yayınları
Hiç yorum yok