Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Korsan Günlükleri / Michael Crichton


Karayipler, Jamaika ve Port Royal kelimeleri bir araya gelince elbette akla hemen korsanlar geliyor. Çocukluğumda özellikle Milliyet Çocuk Dergisi'nin ortasında forma olarak verilen klasiklerin çizgi romanlarında Malezya Kaplanı Sandokan, Define Adası ve Mercan Adası benzeri kitapların heyecanlı maceralarını severek okurdum. Korsan Günlükleri de türünün tüm çekici özelliklerini bünyesinde barındıran bir roman.

Korsan Günlükleri Michael Crichton

Ülkemizde daha çok Kayıp Dünya (Jurassic Park) filminden tanıdığımız Michael Crichton'un yazdığı on altıncı roman olan Korsan Günlükleri yazarın ölümünden sonra basılmış bir eser. Yazarın asistanı, ölümünden sonra Crichton'un bilgisayarında eserin müsveddelerini bulmuş. Kimi tanıklara göre korsan Günlükleri Crichton'un 1970'li yıllardan beri üzerinde çalıştığı bir romanmış

Amerikalı kitap yorumcusu Alan Cheuse, romanın hikayesinin denizcilik kayıtlarında yer alan ve geçmişte gerçekleşmiş olan bir olaydan esinlenildiğini ifade etmiş. Bu kayıtlara göre, Karayipler'deki Port Royal'den hareket eden İngiliz korsan topluluğu yağmalama amacıyla bir İspanyol adasındaki kaleye saldırmışlar.

Korsan Günlükleri kitap incelemesi

Çok satan kitaplarıyla tanıdığımız Michael Crichton genellikle gerilim, macera ve aksiyon kurgusuyla bilinen bir yazar. Kayıp Dünya (Jurasic Park), Av, Yükselen Güneş, Küre ve 13. Savaşçı yazarın sürükleyici pek çok eserinden bence en başta gelenleri. Korsan Günlükleri tüm bu türlerin dışında ve diğer eserlere kıyasla okuması daha kolay bir kitaptı benim için.

Korsan Günlükleri 1665 yılında  Karayipler'de geçiyor. O dönemde İspanyollarla İngilizler koloni yarışında çıkarları çatışan iki ülke durumunda. Charles Hunter Jamaika Valisi tarafından İspanyollara ait Matanceros adasında bulunan bir kalyondaki hazineyi ele geçirmek üzere hükumet izniyle onaylanmış bir korsan olarak görevlendirilir. Hazine İspanya'ya gitmek üzere bir koyda kaledekilerin koruması altında yola çıkmayı beklemektedir. Port Royal'de başlayan bu hikayede Charles Hunter kendisine diğer korsanlardan bir ekip kuruyor ve bu başarması zor görevi yerine getirmek üzere yola koyuluyor.

Port Royal'de çeşitli ilginç karakterleri ekip olarak toplayan Hunter, Cassandra isimli gemisiyle hedefine doğru yola çıkar ancak gemileri bir süre sonra saldıracakları adanın komutanı olan Cazalla idaresindeki bir İspanyol savaş gemisi tarafından yolu kesilerek ele geçirilir.

Kaptan Charles Hunter ve arkadaşları hapishaneden kaçarak Cazalla peşlerine düşmeden önce tekrar gemilerini ele geçirir ve yola koyulurlar. Matanceros'a ulaşan Hunter ve paralı korsanlardan oluşan ekibi zorlu coğrafi koşullara rağmen kaleye ulaşırlar ancak Cazalla da Hunter'ın amacından şüphelenerek adaya ulaşmıştır.

Cazalla'yı düelloda öldüren Hunter arkadaşlarıyla birlikte kalyonu da ele geçirir ve dönüş yoluna koyulur. Gemide hazine üzerine çıkan tartışmaların peşinden Cazalla'nın yardımcısının bir savaş gemisiyle peşlerine düştüğü ortaya çıkar ve çeşitli olayların ardından deniz canavarı Kraken'den de kurtulduktan sonra nihayet Port Royal'e ulaşırlar.

Ancak Hunter'ı görevlendiren vali hastalanmış ve yerine yardımcısı geçmiştir. Hunter, kendisini yasadışı korsan olarak gören yardımcı Hacklett tarafından asılma cezasıyla yargılanmak üzere tutuklanır ve hapse atılır.

Çeşitli olaylar sonucu hapisten Hunter hapisten kurtulur ve tekrar görevi eline alan Vali Almont tarafından affedilir. Korsan Günlükleri'ni kabaca bu şekilde özetleyebiliriz.

Kitabın karakterleri Crichton'a yakışır şekilde ilginç tiplerden oluşuyor. Charles Hunter'ın görev için topladığı paralı korsanlar; Port Royal'de bir mücevher dükkanı işleten ve son derece zeki patlayıcı uzmanı Don Diego, Karayipler'in en acımasız katillerinden kılıç ustası Sanson, gözleri son derece uzağı görebilen keskin nişancı ve erkek gibi yetişmiş bir kadın olan Lazue, gemiyi adeta bir sanatçı gibi idare eden başdümenci Enders, heybeti ve gücü ile dikkat çeken dilsiz Moor ve acımasız İspanyol komutan Cazalla,gibi gibi gayet ilgi çekici karakterlerden oluşuyor.

Karayip Korsanları filmleri ve Korsan Günlükleri karşılaştırması

Karayip Korsanları filmlerini seyretmiş olan okurlar kitabı okumaya başladıktan bir müddet sonra olaylar arasındaki birtakım benzerlikleri hemen fark etmeye başlıyor. Olayların geçtiği Port Royal, Karayipler gibi konumlar, İngiltere ile İspanya arasında kolonilerdeki çıkar çatışmaları, dönemin dinamikleri ve deniz canavarı Kraken bunlardan sadece bazıları.

Ancak Historical Novel Society, Crichton'un Port Royal ve sakinlerini tasvir ediş tarzının Disney'in filmlerindekine göre çok daha gerçeklere dayandığını, yazarın Jamaika'daki kölelik ve barbarlık gibi olumsuzlukları örtbas etmediğini dolayısıyla film ile kitabın farklı temelde olduklarını ifade etmiş.

Korsan Günlükleri fazla derinliği olmayan, yorucu olmadan ve sıkılmadan okuyabileceğiniz bir macera romanı. Olaylar tamamen bir aksiyon filmi temposunda ve havasında geçiyor ve kitabın sürprizli karakterleri hem ilginç hem merak uyandırıcı. Ancak hepsi bu kadar. Tatilde veya uyumadan önce okunabilecek bir kitap.

Korsan Günlükleri  kitap inceleme

Kitap Bilgileri:

Adı: Korsan Günlükleri
Orijinal Adı: Pirate Latitudes
Yazar: Michael Crichton
Çeviren: Emil Selim Bayındır
Sayfa Sayısı: 352
Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Yayınevi: Altın Kitaplar

Hiç yorum yok