Tim Powers’ın daha önce incelediğim ve çok beğendiğim Anubis Kapıları isimli kitabını eli kalem tutan ve hatta gazetede yazılar yazan bir arkadaşıma tavsiye etmiştim. Kitabı okuduktan sonra şöyle demişti: “Güzel ama kafam çok karıştı. Olayları takip etmekte zorlandım.” Son Çağrı’yı okuyup bitirdiğim zaman aklıma hemen arkadaşım geldi, acaba bu kitabı okusa ne derdi çok merak ediyorum.
Bilim kurgu dünyasının dev isimlerinden Philip K. Dick’in arkadaşı olan ve ülkemizde pek de adı bilinmeyen Tim Powers, Son Çağrı romanıyla Dünya Fantezi Ödülleri’nde En İyi Roman ve Locus Ödülleri’nde En İyi Fantezi Roman ödüllerini kazanmış bir yazar. Powers’ın On Stranger Tides romanı hem PC dünyasında çığır açmış Monkey Island bilgisayar oyununa hem de Karayip Korsanları’nın 4’üncü filmine ilham vermiş.
Son Çağrı kitap incelemesi
1992 tarihli Son Çağrı Tim Powers’ın Fault Lines isimli üçlemesinin ilk kitabı. Serinin ikinci kitabı Expiration Date 1995 yılında ve üçüncü kitabı Earthquake Weather 1997 yılında basılmış. İkinci kitap Son Çağrı ile biraz bağlantılı olarak tasarlanmışken serinin son kitabı diğer iki kitaptan sonra gelişen olayları konu almış.
Kitabın arka yüzündeki “Las Vegas olarak bilinen büyüleyici yer altı dünyasında geçen Son Çağrı, tek gözlü bir kumarbazın öyküsünü anlatıyor” ve “Uzun zamandır pokerde adamakıllı bir şey kazanamamıştır ve şimdi ruhunu geri kazanabilmek için en büyük riskleri göze almak zorundadır,” ifadeleri kitap hakkında en ufak bir fikir bile veremiyor. Çünkü -tıpkı Anubis Kapıları’nda olduğu gibi- bu kitabın konusunu da kısa bir şekilde özetlemek mümkün değil.
Bu incelemede Anubis Kapıları romanının adının daha şimdiden sıklıkla geçmesinin sebebi Tim Powers’ın tarzının yine fantastik kurgu türündeki Son Çağrı kitabında da benzer yapıları sergilemesi. İlk basımı 1992 yılında yapılan Son Çağrı’da da tarihteki gerçek olaylara ve kişilere yer verilerek bir zemin oluşturulmuş ve bunu üzerine kurgu gerçekleştirilmiş.
Tarihsel gerçekliklerin üzerine Powers yine bol sayıda karakter yaratmış. Bol sayıda karakterle kalmamış bir de beden değiştirme olayını devreye sokmuş. Bunun sonucunda hikâyenin bazı kısımlarında kim kimdir karışabiliyor. Benim gibi hiçbir nokta karanlıkta kalmasın diyenlerdenseniz kitapta gerilere dönüp bazı kısımları tekrar okuyup kontrol etmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Son Çağrı 680 sayfalık görece kalın bir roman ve 4 bölümden oluşuyor:
- Giriş 1-3
- 1. Kitap - Kıyamet Şehrinin İnsanları
- 2. Kitap - Mistigris
- 3. Kitap - Ellerin Oyunu
- 4. Epilog - Yanımda Sen varsın Ya
Kitap, romanın kahramanı Scott Crane’in çocukken babası ile yaşadığı ve annesinin onu babasından kaçırdığı dramatik bir olayla başlıyor. Bu bölümden sonra, daha ilk bölümü anlamaya çalışırken olaylar hızla karışmaya başlıyor ve kitabın sonuna merak ve heyecan bitmiyor. Crane, babasının zamanında el koymaya hak kazandığı bedenini günü geldiğinde ele geçirmesini engellemeye çalışıyor.
Çoğu Tim Powers romanında olduğu gibi bu kitapta da detaylı bir fantastik kurgu sistemi ile karşılaşıyoruz. Tarot kartlarının kehanetleri, geçimlerini ülkeyi gezerek ve poker oynayarak sağlayan kağıt kumarbazlar, Las Vegas kumarhaneleri, kumar dünyasının tanınmış karakterleri, eski gangsterler, beden değiştiren insanlar, kumar masalarında sadece paranın değil bedenlerin de kaybedilmesi kitabın pek çok detaya sahip hikayesinden sadece bazıları. Kitabın kahramanının komşusu ve kitap boyunca destekçisi olan karakter Mavranos’un vücudundaki kanser hastalığının iyileşme olasılığını zorlamak için olasılıkların karmaşık yoğun olduğu konumları kovalaması bile başlı başına ayrı bir detay.
Bir diğer güzel ve artık yaşımızın ilerlediğini gösteren detay da Scott Crane’in koruyucusu Ozzie isimli ihtiyarın tüm bu olaylar ve maceralar yaşanırken bir kenara çekilip Louis L’Amour kitaplarını huzur içinde okuma hayaliydi. Çocukluğumuzun büyük keyif veren zamanlarını hatırlatan çeşitli Louis L’Amour western / kovboy romanlarını da bu sayfalarda inceleme altını alacağız.
Son Çağrı özellikle tarot kartları ve poker ile ilgilenenlerin okurken çok daha keyif alacaklarını düşündüğüm bir roman. Tim Powers tarzına aşina okuyucuların merakla ve keyifle okuyacakları bir roman. 680 sayfa günümüzde görece kalın bir roman gibi görünse de konu okuyucu eline geçirdikten sonra kitap gayet akıcı bir şekilde ilerliyor.
Kitap Bilgileri:
Orijinal Adı: Last Call
Yazar: Tim Powers
Çeviren: Ozan Karakaş
Sayfa Sayısı: 680
Boyut: 12 x 20 cm
Yayınevi: Alfa Yayınları
Hiç yorum yok