Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Anubis Kapıları / Tim Powers


Yaşlı adam iç çekerek parmaklarını seyrelen saçlarında gezdirdi ve Doyle’a sert bir bakış attı. Ciddi bir ses tonuyla, "Zaman," dedi, "bir buz tabakasının altında akan bir nehire benzetilebilir...Şimdi –dikkat et, burası en önemli yeri– bir gün bir şey oldu ve bu olay, mecazi buz çatıda delikler açtı. Nasıl olduğunu sorma, ama yaklaşık altı yüz yıllık bir döneme rastgele yayılmış birçok kapı var... ve bulunduğun zamanda ve mekanda bir kapı varsa, o noktada zaman akıntısından çıkmak ve başka bir kapıdan girmek mümkün... Bunun nasıl yapılacağını keşfettim.
Tim Powers Anubis Kapıları

Tim Powers ülkemizde pek bilinen bir yazar değil. Anubis Kapıları / The Anubis Gates yazarın son döneme kadar dilimize çevrilen tek kitabıydı. Şu an toplam dört kitabı Türkçeye çevrilmiş durumda.

Yıllar önce, Anubis Kapıları'nın yukarıdaki giriş bölümünü okuduğumda oturduğum yerde şöyle bir iyice yerleşip nasıl heyecanla, bitmesini istemediğim bir tatlıyı azar azar yer gibi her satırından keyif alarak okumaya devam ettiğimi hâlâ hatırlıyorum. O günden bugüne Anubis Kapıları'nı birçok kez okudum, Amazon'dan romanın orijinalini sipariş verip İngilizce de birkaç kez okudum ve ileride yine okuyacağımı biliyorum.

Çocukluğumdan bu yana bilimkurgu okurum ve kaliteli bilimkurguyu çok severim. Bilimkurgunun en temel konularından zaman yolculuğuna farklı bir bakışla yaklaşan Tim Powers'ın Philip K. Dick Ödüllü Anubis Kapıları olay kurgusu, renkli ve çılgın karakterleri, aralara yedirdiği küçük mizahî dokunuşları, tarihi olaylara referansları ve büyü mantığı ile benim bugüne kadar en beğendiğim bilimkurgu romanı.

Kitapta olaylar, 1802 senesinde Londra'da yapılan bir büyü sonucunda, zamanda geriye ve ileriye doğru açılan ve 600 senelik bir dilimi kapsayan sıçrama deliklerinin oluşması ile başlıyor.

Kitabın kahramanı ve  aynı zamanda bir edebiyatçı olan Brendan Doyle, zamanda yolculuğun gizemini çözdüğünü ve bu büyü ile ortaya çıkan zamanda sıçrama deliklerinden nasıl yararlanabileceğinin bulduğunu iddia eden egzantrik milyoner Darrow'un iş teklifini kabul edince hep birlikte 1810 yılında Samuel Taylor Coleridge ile buluşmak üzere bir yolculuğa çıkıyor ve yaşanan aksiliklerin ardından geriye dönemeyen kahramanımız bu dönemde hapis kalıyor ve başına pişmiş tavuğun başına gelmeyen şeyler gelmeye başlıyor.

Geriye dönmeye çabalayan Doyle yaşadığı çeşitli ve renkli olayların ardından 1684 İngiltere'sine bir zaman sıçraması yaşıyor ve burada yaşananların ardından yine 1810'a dönüyor. Powers'ın zengin hayal gücü ile beslenen olaylar durmaksızın devam ediyor ve roman muhteşem kurgusuyla sona eriyor.

Zamanda sıçramalar şeklinde kısaca anlattığımız bu olaylar kaba bir özet gibi görünse de, hiçbir şekilde ne kitabı özetliyor ve ne de hikâyenin tadını kaçırıyor. Bu başlıkların arasında tarih, coğrafya, macera, edebiyat ve büyü dünyalarının son derece zengin olayları ve karakterleri okuyucunun karşısına çıkıyor.

Zengin olay örgüsü ve çılgın karakterler

Horabin, Doktor Romanelli ile onun KA'sı (KA'nın ne olduğunu ve nasıl üretildiğini öğrenmek için romanı okumalısınız) Doktor Romany ve Fikee gibi toprakla temas edince acı çektikleri için tabanları yaylı ayakkabılar giyen ya da sırıklar üzerinde sirk cambazları gibi yürümek zorunda kalan, büyü yaptıkça bedel ödeyen tarihî büyücüler...

Londra'nın insanı şaşırtan dilencilik örgütleri, gerçek hayatına uygun şekilde romanda yer alan Lord Byron, Samuel Taylor Coleridge eşliğinde Tim Powers'ın öğrencilik yıllarında arkadaşları ile birlikte uydurdukları ve bir şiirini de dergilerinde yayınlayarak insanları kafaladıkları edebiyatçı William Ashbless...

Büyücülerin onları kullanarak Londra'yı ateşe vermeyi planladıkları oyuncakları meraklısı elementler, Yag'lar... Eski Londra'da hayatlarını büyü ve büyücülerle savaşa adayan ve çizmelerindeki delikten sarkarak maruz kalınan büyüyü toprağa aktaran ışıl ışıl parlayan altın zincirler taşıyan Antaois Kardeşliği ve daha ne karakterler...

Geçmişte Mısır'da, oyunlarını ve iktidarlarını bozan İngilizlerden intikam almak amacıyla zaman yolculuğu büyüsü yaparak tekrar tarihte geriye gidip, yaptıkları müdahalelerle Londra'ya Mısır'ın tanrılarını ve öfkelerini saçıp kaos yaratmayı planlayan büyücüler grubu...

Beden değiştiren Köpek Yüzlü Joe aracılığıyla ölümsüzlüğü yakalamaya çalışan iş adamı Darrow ve planları...

Tüm bunlar Anubis Kapıları'nda karşınıza çıkacak karakter ve olaylardan bazıları. Tim Powers tüm bu renkli karakter ve ilginç olayları son derece ustalıklı bir kurgu çerçevesinde sunuyor. Kitabın kurgusu ders niteliğinde bir işçiliğe sahip.

Bazı incelemelerde kitabın ilk 100 kadar sayfasının okuru hemen içine alamadığı ve ağır işlediği gibi eleştiriler gördüm ancak bana sorarsanız tüm bunlar genel kurgu ve hikâyenin ayrılmaz parçaları ve hiç de sıkıcı değil. Beklenmedik anlarda mizahı devreye sokarak güldüren Tim Powers, kurgusu içerisinde okurunu şaşırtmayı da başarıyor. Kısacası Anubis Kapıları'nda bir okur olarak ne arasanız bulabilirsiniz.

Kaliteli bir çizgi roman ve sinema tadında sahneleri ile Anubis Kapıları çıtayı yükselten bir kitap. Shelengeri ve çingene kültüründen de beslenen kitabı bu kadar övdükten sonra kötü bir haber verelim: İthaki Yayınları bu kitabı zamanında 1.000 adet basmış ve artık piyasada birinci elini bulmak imkânsız gibi. Nadir Kitap gibi ikinci el kitap sitelerinde ise oldukça yüksek fiyat etiketleri ile az sayıda da olsa bulunabiliyor.

Bir de, kitabın İngilizce versiyonunun boyutları son derece rahat okuma sağlayacak ölçüleriyle örnek oluştururken, İthaki Yayınları'nın Türkçe versiyonda pek de cazip olmayan ve neredeyse cep kitabından az büyük ölçülerdeki baskısını biraz yadırgadığımı belirtmeliyim.

Anubis Kapıları’nın 2020 yılında Alfa Yayınları’ndan farklı bir tercüme ile yeni baskısı yapıldı. Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısı şöyle:
On dokuzuncu yüzyıl şiiri konusunda uzman olan Brendan Doyle bir milyonerden bir davet alır. Kendisinden, zaman yolculuğu yapacak bir grup insana rehberlik etmesi istenir. Fakat 1983 yılından 1810 yılına atlayıp Samuel Taylor Coleridge’in yaptığı bir konuşmaya katıldığında Londra’da mahsur kalır. Ve buradaki tehlikeli ve karanlık güçler zamandaki geçitler hakkında bilgi sahibidir. Rakip dilenci grupları arasındaki entrikalar arasında kalan, Mısırlı büyücüler tarafından takip edilen ve Coleridge’le arkadaş olan Doyle, araştırdığı esrarengiz yazar William Ashnless hakkında hayal edebileceğinden daha fazlasını öğrenir. Basıldığı yıl Philip K. Dick Ödülü kazanan Anubis Kapıları muhteşem karakterleri ve atmosferiyle başka zamanlara bir yolculuk sunuyor.

Meraklısı için notlar

  • Kitapta şiiri ile yer alan William Ashbless, yazar Tim Powers ve arkadaşı James Blaylock'un okul gazetelerinde yayınlanan kötü şiirlere karşı bir tepki olarak uydurdukları bir şair. İki arkadaş kendi yazdıkları bir şiiri William Ashbless'in şiiri olarak dergiye vermişler ve şiir yayınlanmış. Ardından şiiri kendilerinin yazdıklarını ve şairi de uyduklarını açıklayan bir yazı yayınlamışlar.
  • William Ashbless ismini James Baylock da kendi yazdığı bilimkurgu tarzındaki bir kitapta karakter olarak kullanmış. Her iki yazar bu karakteri kitaplarında kullanırken birbirinden haberleri yokmuş. İki yazarın kitaplarını yayınlayan bir editör olayı fark etmiş ve yazarlara durumu bildirerek William Ashbless'in her iki kitapta da çelişkiler sergilemeden tutarlı bir karakter olmasını sağlamış.
  • Antaios Kardeşliği ismini Yunan Mitolojisinden alıyor. Antaios, deniz tanrısı Poseidon ile yer tanrıçası Gaia'nın oğlu. Antaios, yer ile temas ettiğinde güçlenen bir karakter. Mitolojide Antaios ile Herakles (Herkül) güreşe tutuşurlar ve Herakles onun zayıf yönünden faydalanarak havaya kaldırarak ayaklarını yerden keser ve Antaios'u öldürür.

Anubis Kapıları

Kitap Bilgileri:

Adı: Anubis Kapıları                        
Orijinal Adı: The Anubis Gates        
Yazar: Tim Powers
Çeviren: Ardan Tüzünsoy
Sayfa Sayısı: 573
Boyut: 11 x 18 cm
Yayınevi: İthaki Yayınları

Anubis Kapıları Yeni

Kitap Bilgileri:

Adı: Anubis Kapıları                        
Orijinal Adı: The Anubis Gates        
Yazar: Tim Powers
Çeviren: Gökçe Çiçek
Sayfa Sayısı: 624
Boyut: 13,5 x 21 cm
Yayınevi: Alfa Yayınları

Hiç yorum yok