Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

İkiye Bölünen Vikont / Italo Calvino


En çok Görünmez Kentler ve Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu gibi eserleriyle tanınan Italo Calvino'nun çocuklar için yayınlanan bir romanı var: İkiye Bölünen Vikont. Kitap roman kategorisinde ancak sayfa sayısı çok değil ve boyutları da normalin dışında.

Italo Calvino İkiye Bölünen Vikont

Kitabı bir kitabevinde görüp hızlıca göz attığınız zaman ismine, kapağına ve içindeki çizim resimlere aldanıp bir çocuk kitabı zannedebilirsiniz ancak durum hiç de öyle değil. Bu kitabın çocukların okuması için uygun olup olmadığı tartışılır.

Daha kitabın başındaki savaş tasvirlerinde vahşi görüntüler peş peşe sıralanıyor. Kitabın ilerleyen sayfalarında da bu sertlik sürekli tekrarlanıyor. Özellikle küçük yaştaki çocukların bu sahnelerle karşılaşması pek hoş olmayacaktır.

Kitabın konusuna gelince: İkiye Bölünen Vikont, Calvino'nun Atalarımız üçlemesinin ilk kitabı. Üçlemenin diğer iki kitabının isimleri Ağaca Tüneyen Baron ve Varolmayan Şövalye.

Calvino, 1952 senesinde oyun olsun diye yazmaya başladığını söylediği İkiye Bölünen Vikont'ta Türklerle yaptığı bir savaştan dönen ve bu savaş sırasında bedeni Türk toplarından atılan bir gülle ile tam ortadan simetrik şekilde ikiye bölünen Vikont Medardo'nun ilginç hikâyesini yeğeninin ağzından anlatıyor.

Vikontun bedeninin bir yarısı saf iyiyi temsil ederken diğer yarısı ise acımasız saf bir kötülüğü yaşıyor. Hikâyenin ilerleyen sayfalarında uç noktalardaki bu iki yarının aslında birbirlerinden pek de farklı olmadıklarını anlatıyor Calvino.

Italo Calvino bedenin ikiye ayrılmış saf iyi ve saf kötü yanları üzerinden pek çok şeyi ele alıyor. Bu ikilik ve ayrılık üzerinden pek çok felsefi ve psikolojik çıkarım yapmak da mümkün. Ancak Calvino bir yazısında kitaptaki iyilikle kötülük sorununun kendisini ilgilendirmediğini ve eleştirmenlerin bu noktadan hatalı bir iz süreceklerini ifade ederek daha derin analizlere giriyor. Psikoloji ve felsefe uzmanlık alanım olmadığı için ben burada ukalalığa kaçmadan sadece bir okur olarak izlenimlerimi aktarmaya çalışıyorum.

Kitabın üzerinde durduğu bir noktada bu iyi ile kötü arasında kalan ve bocalayan insanlar. İyi yarı ile kötü yarının arasında kalan Pamela farklı yönlerin aşkı arasında bocalıyor. Vikontun kötü yanı yaptığı zulümlerle ahaliyi bezdirirken iyi de fazla erdemli tavırları ile çevrede hoşnutsuzluk yaratıyor. Neticede Vikontun her iki yarısı da tek başlarına problem oluyorlar. Saf iyinin de saf kötünün de insancıl olmadığının altı çiziliyor.

Vikont'un hikâyesi anlatılırken çizilen yan karakterler de Vikont kadar renkli. Her iki yarının aşık olduğu Pamela, sütnine, Vikont'un yeğeni, köylüler...

İkiye Bölünen Vikont ilginç ve okuması keyifli bir kitap ancak hikâye Vikont'un yeğeni olan bir çocuğun ağzından anlatılıyor olmasına rağmen tüm kitaba yayılan sert sahneler kesinlikle çocuklara uygun değil.

İkiye Bölünen Vikont

Kitap Bilgileri:

Adı: İkiye Bölünen Vikont
Orijinal Adı: Il Visconte Dimezzato
Yazar: Italo Calvino
Çeviren: Rekin Teksoy
Sayfa Sayısı: 104
Boyut: 16.5 x 22 cm
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Hiç yorum yok