Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Vahşet Gecesi / Jim Thompson


Asıl adı James Myers Thompson olan yazar devrinin en üretken yazarlarından biri. 1906 doğumlu yazar 1950'li yılların ortasına kadar yirmi dokuz adet roman yazmış. İlk defa bu kitapla tanıştığım Jim Thompson aralarında Stanley Kubrick'in Son Darbe (The Killing) ve Zafer Yolları (Paths of Glory) gibi filmlerinin de bulunduğu pek çok senaryoya katkıda bulunmuş, görüşlerine değer verilen bir romancı.

Jim Thompson Vahşet Gecesi

Tüm bu bilgilere bakıp da Jim Thompson'un yaşarken yazarlığın keyfini sürdüğü düşünülmesin. Thompson asıl ününü ölümünden sonra yapmış ve öldükten sonra dünya çapında ün kazanan yazarlar arasında yerini almış.

Jim Thompson sıradan bir polisiye yazarı değil. Gençliğinde yeraltı dünyası ile tanışan yazarın romanlarında güvenilmez anlatıcılar, sıradışı kurgu yapıları, "ölü karakterlerin iç monologları ile sağlanan yarı-gerçeküstü anlatım" gibi özellikler dikkat çekiyor. Yazar, polisiye türüne kattığı edebî ve sanatsal derinlik sayesinde ve Dostoyevski hayranlığı nedeniyle yazar Geoffrey O'Brien tarafından "Ucuzcu Dükkanların Dostoyevski'si" olarak adlandırılmış.

Sıradışı bir katil

Romanın kahramanı Charlie "Little" Bigger (Küçük Dahabüyük) Peardale kasabasına New York'ta "Adam" diye bilinen birinin talebi üzerine kasaba sakinlerinden birisini öldürme planı ile geliyor. Charlie klasik karizmatik kiralık katillerinden oldukça farklı bir portre çiziyor. Hasta olan Charlie'nin boyu dolgu tabanlı ayakkabılarına rağmen 150 cm.

Olayların birinci tekil şahıs ağzından anlatıldığı Vahşet Gecesi'nde Charlie kasabada öldüreceği adamın evinde pansiyoner olarak kalıyor. Charlie'nin yanında taşıdığı dergide onun için "suç tarihinin en amansız ve en anlaşılmaz katili" olarak söz edildiğini anlıyoruz.

Vahşet Gecesi'nde olaylar ilerledikçe Charlie'nin geçmişiyle ilgili bilgiler açığa çıkıyor. Vahşet Gecesi karanlık bir roman. Ancak başlangıcından sonuna kadar sıkılmadan, merakla okunuyor. Değişik bir polisiye roman okumak ve Jim Thompson ile tanışmak isteyenler için kitabı tavsiye edebilirim.

Vahşet Gecesi

Kitap Bilgileri:

Adı: Vahşet Gecesi
Orijinal Adı: Savage Night
Yazar: Jim Thompson
Çeviren: Sunay Hamitovalı
Sayfa Sayısı: 244
Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Yayınevi: Mephisto Kitaplığı

Hiç yorum yok