Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Yeniçeri Ağacı / Jason Goodwin


Yeniçeri Ağacı 1836 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun II. Mahmut Dönemi'nde geçen tarihi bir roman. II. Mahmut Dönemi yenilikleri ve karışıklıkları ile iç içe devam ederken padişahın kurduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye askerlerinden bir subayın ve hareminden bir kızın öldürülmesiyle olaylar başlıyor.

Jason Goodwin Yeniçeri Ağacı

Rus Kazaklarının Kırım Tatar Hanlarına galip gelmesi sonucu bir gemi ile imparatorluğun başkentine geri dönen hadım harem ağası Lala Yaşim Valide Sultan tarafından haremde öldürülen kızın katilini ve çalınan mücevherleri bulmak, Serasker tarafından da subay cinayetini araştırmakla görevlendirilir.

Yeni ordu kurulalı 10 sene olmuştur ancak yenilikçiler Serasker'in sözleriyle "genç bir tay gibi ürkektirler ve istedikleri gibi teçhizat ve talime sahip değildirler." Padişah iki hafta içerisinde yeni orduyu teftiş edecektir. Bu arada kaybolan diğer askerlerin de cinayete kurban gitmeleriyle olaylar gelişir. Lala Yaşim 10 içerisinde cinayetleri çözmek zorundadır.

Yabancı bir yazarın etkileri

Yazar Jason Goodwin, İstanbul'un büyüsüne Bizans tarihi okurken kapılmış. Daha sonra Batı Avrupa'dan İstanbul'a altı ay süreyle yürüyerek bir gezi gerçekleştirmiş. Yeniçeri Ağacı romanı 2007 yılında Edgar Allan Poe Ödülü kazanmış.

Polisiye olayların arasında Yeniçeri Ocağı'nın yıkılması ve bağlantılı diğer gelişmeler ve etkiler gibi detaylar ile yorumlar yer alıyor. Böylelikle özellikle bir Türk okurlar için ilgiyle ve sıkılmadan okuyacağımız bir polisiye roman çıkmış ortaya.

Romanda tarih meraklıları için kitabın akıcı şekilde okunmasını sağlayan ilginç bilgiler de mevcut. Örneğin: "İnsanlar Osmanlı sarayının gizli dili olan işaret diliyle anlaşıyordu. Sarayda çalışan herkesin ister sağır olsun ister kulağı duysun, ister konuşsun ister dilsiz olsun bu karmaşık dili ustalıkla kullanması şarttı."

Ancak romanı yabancı bir yazarın yazmış olmasının etkisi sürekli kendisini hissettiriyor. Ayrıca "... yetmiş iki saat içinde hepsinin cevabının bulunacağını hissediyordu" ve "... önlerindeki kırk sekiz saat içinde.." gibi ifadeler döneme yabancı kalıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nda geçen olayları anlatırken "... iki yüz ayak kareyi bulan bu mekanda" ve "...elli ayak kare büyüklüğünde.. " gibi ifadeleri de yadırgatıcı.

Diyalogların da çok doğal olmadığını söylemeliyim. Ancak neticede bu bir polisiye roman olduğundan sözünü ettiğim noktaların çok olumsuz bir etkisi olduğu da söylenemez.

Yeniçeri Ağacı

Kitap Bilgileri:

Kitap Adı: Yeniçeri Ağacı
Orijinal Adı: Janissary Tree
Yazar: Jason Goodwin
Çeviren: Fethi Aytuna
Sayfa Sayısı: 376
Boyut: 13.5 x 21 cm
Yayınevi: Pegasus Yayınları

Hiç yorum yok