Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Bir Haçlının Hatıraları / Jean De Joinville


Kitap, IX. Louis'in düzenlediği ve 1248  - 1252 seneleri arasında gerçekleştirilen VII. Haçlı Seferine katılan Fransız Lordu Jean De Joinville'in Fransa'ya döndükten yaklaşık olarak 50 yıl sonra, 85 yaşları civarında iken 1309 yılının Ekim ayında kaleme aldığı hatıralarından oluşuyor.

Jean De Joinville Bir Haçlının Hatıraları

Sefer yaptıkları topraklarda 6 sene zaman geçiren yazar bu dönemin bir kısmında da esir düşmüş ve Memluk Devleti'nin kuruluşuna bizzat tanıklık etmiş. Bu sayede Memluk kaynaklarında bile bulunmayan bilgileri günümüze aktaran Jean De Joinville'in hatıralarında en dikkat çeken noktalardan birisi de sefer öncesinde, sefer sırasında ve sonrasında yaşadıklarını olduğu gibi yazmış olması. Bu dönemde sosyal hayatı da gözlemleyen De Joinville ayrıca içinde Hasan El Sabbah gibi ilginç karakterler hakkında bilgiler ve detaylar da verdiği okuması ilginç bir hatırat yazmış.

Kitabın önsözlerinden birinde Jean De Joinville'in hatıratını yazarkenki samimiyeti hakkında şu ifadeleri okuyoruz: "... Joinville geçmişe sevgi ile ve uzun uzadıya bakan, geveze, dağınık, dinleyiciyi hoşnut eden yaşlı bir adam olarak yazmaktadır. Hiçbir şeyi ihmal etmez."

Kitap iki ana bölümden oluşuyor. Bu ana bölümlerin de sık sık konu başlıkları ile bölünmüş okunmasını sıkıcı olmaktan çıkarıp kolaylaştırıyor.

Yirmi altı sayfa kadar süren kısa sayılabilecek ilk ana bölümde, Jean De Joinville'in St. Louis hakkında çeşitli başlıklarda yazdıkları bulunuyor. St. Louis'in günah korkusu, fakirlere olan sevgisi, insanların nasıl giyinmeleri gerektiği konusundaki görüşleri ve dürüstlüğü Joinville'in yer verdiği başlıklardan bazıları.

Kitabın geriye kalan kısmı ikinci ana bölümü oluşturuyor. Bu bölümde yine çeşitli alanlardaki 10 konu başlığından sonra Haçlı Seferi hazırlıkları başlıyor ve 1248 yılının ağustos ayında Haçlılar hareket ediyor.

Hatıratın geriye kalan bölümünü içeren bu bölümde ilgi çekici başlıklar altında çok sayıda ilginç olay okuyoruz. Son derece sert sahneler ve savaşa ve insana dair detaylar ilgi ile okunuyor. Jean De Joinville bu olaylar esnasında esir de düşüyor ve yaşadıklarını detaylarıyla aktarıyor.

Kitabın bir bölümünde, Jean De Joinville'in yaşadıklarından sonra; St. Louis 1270 yılında bir kere daha Haçlı seferine karar verdiği zaman, sadece ona eşlik etmeyi reddetmekle kalmadığından, ayrıca sonu felaketle bitecek bir politikadan efendisini caydırabilmek için yapabileceği her şeyi yaptığından söz ediliyor.

Günümüzden 770 sene kadar önce yaşanan ve tarihe damgasını vuran son derece önemli olayları samimi bir kalemden okumak isteyenlere kitabı tavsiye ederim. Kitapta savaşın korkunçluğunu gösteren bol sayıda zalim sahnelerin yanında insanlar arası erdemli davranışlara dair enteresan detaylar da mevcut.

Jean De Joinville'in yazdığı Bir Haçlının Hatıraları, eski bir tarihi anlatmakla beraber sıkılmadan okuyacağınız ve o döneme dair detaylı bilgiler bulacağınız değerli bir kitap.


Bir Haçlının Hatıraları

Kitap Bilgileri:

Adı: Bir Haçlının Hatıraları
Orijinal Adı: Chronicles of the Crusades
Yazar: Jean De Joinville
Çeviren: Cüneyt Kanat
Sayfa Sayısı: 320
Boyut: 13.5 x 21 cm
Yayınevi: Yeditepe Yayınevi

Hiç yorum yok