"Tarihin en karanlık günlerine bir zaman yolculuğu..." Kitabın isminin hemen üzerinde böyle yazıyor.
2054 yılında Oxford Üniversitesi'nde tarihçiler zaman yolculuğu ile geçmişe giderek gözlem yapmaktadırlar. Ancak tarih, geçmişin değiştirilmesi olasılığı nedeniyle bu zaman yolculuklarına bir nevi direnmekte, sadece belirli mekan ve zamanlara yolculuğa izin vermektedir.
Gidilmesi hedeflenen zamanda kaymalar olmakta, olası paradoksların önüne geçmek için zaman yolcusu hedeflenene en yakın zaman ve mekana gidebilmektedir. Bu ciddi bir sorundur çünkü bu kaymalar 5 dakika ile 5 sene arasında olabilmektedir.
Bu proje kapsamında Ortaçağ tarih araştırmacısı Kivrin Engle gözlemler yapmak için 1320 senesinin Oxford'una gönderilir. Bu görev son derece tehlikelidir zira Kivrin'in zaman yolculuğu daha önceki denemelere göre 300 yıl daha geriye doğrudur. Kivrin Ortaçağa gönderildikten sonra zaman yolculuğunun hesaplamaların yapan teknisyen salgın bir hastalığa yakalanır peşinden üniversite ve şehir karantinaya alınır.
Kivrin de geçmişe gider gitmez hastalanır ve birkaç gün sonra kendine gelir. Kendisini kurtarıp bakanlar Kivrin'i evlerine götürdüklerinden genç tarih araştırmacısı varış noktasını kaybeder. Kivrin kendi zamanına geri dönmek için daha önceden belirlemiş oldukları bir noktaya dönmek zorundadır.
Roman 14'üncü yüzyıl ile 2054 arasında geçişlerle ilerliyor. Kivrin gittiği dönemde kendi bildikleriyle çelişen pek çok tutarsızlıklar keşfediyor. Örneğin gitmeden önce öğrenip kendisini hazırladığı o dönem İngilizcesinin farklı olduğunu, elindeki haritaların işe yaramadığını ve giysilerinin diğer insanlarınkine kıyasla çok iyi olduğunu görüyor.
Bu arada, Kivrin ile temasa geçme çabalarının yanında Oxford'da salgın hastalığın paniği yaşanıyor. Salgın hastalığın yapılan zaman yolculukları aracılığıyla geçmişten getirilmiş olduğu endişesi yaşanıyor. Bunun neticesinde yetkililer zaman yolculuğu sisteminin kapatılması kararını alıyorlar ve Kivrin geçmişte kapana kısılıyor. Kivrin geçmişte tam olarak 1348 yılına yani Kara Veba'nın kol gezdiği bir döneme gitmiştir.
Zaman yolculuğu kolay değil...
Connie Willis tüm bu olayları 592 sayfalık bir romanda ele alıyor. Özellikle zaman yolculuğu öncesi hazırlıklarla ilgili detaylar hoş. Öyle elinizi kolunuz sallayarak geçmişe gitmeniz imkansız. Örneğin bu hazırlıklar çerçevesinde Kivrin'in burnunu koterize etmek istiyorlar çünkü on dördüncü yüzyılın kokularının zaman yolculuğu yapan kişiyi kıpırdayamaz hale getireceği, dışkı, bozuk et ve çürük kokusuna alışık olmadığı düşünülüyor.
Ayrıca Kivrin, Haçlı Seferi'nden evine dönmekte olan sarhoş bir şövalyenin tecavüzüne uğrama, farklılıklarından dolayı cadı zannedilip yakılma gibi oalsı tehlikelerle karşı karşıyadır.
Romanda geçmişin detayları zengin şekilde ele alınmasına rağmen 2054 senesinde geçen olaylar aynı zenginlikte değil. Sadece Kivrin'in zaman yolculuğu öncesi hazırlıklarında bileğine takılan analog dijital çevirici ve 2.5 gigabyte kapasiteli hafıza çiplerine şahit oluyoruz.
Kivrin'in geçmişte yaşadıkları o dönemi merak edenler için keyifle okunuyor. Zamanda yolculuk yapıp geçmişe gitmenin her zaman pek de o kadar cazip olmadığını anlıyoruz.
Beni çok rahatsız eden bir nokta ise, salgın hastalığa yakalanan teknisyen Badri karakteri. Yapacağı kısa bir açıklama ile konuyu netleştirme ihtimali olmasına rağmen hastalığa yakalanmadan hemen önce ve hastalık sırasında, arada sırada kendine geldiğinde sürekli "Bir terslik var!", "Korkuyorum!" vb diyaloglarıyla çok itici geldi.
Bol ödüllü bir bilimkurgu
Connie Willis'in 1992 senesinde yazdığı Kıyamet Kitabı, Hugo, Nebula ve Locus Ödüllerini almış. Pek çok da ödül adaylığı var. Ayrıca yazar Amerikalı Bilimkurgu Yazarları ve Fantezi Yazarları Derneği tarafından, daha önce Ursula Le Guin, Ray Bradbury ve Isaac Asimov gibi yazarlara da verilmiş olan Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile onurlandırılmış.
Bu ödüller elbette değerli ancak ben Connie Willis'i - en azından okuduğum bu kitabı çerçevesinde - pek o seviyede göremedim.
Kıyamet Kitabı biraz uzun olmasına ve ufak tefek aksaklıklarına rağmen özellikle geçmişe meraklı okurların sıkılmadan okuyacağı bir roman.
Kitap Bilgileri:
Adı: Kıyamet Kitabı
Orijinal Adı: Doomsday Book
Yazar: Connie Willis
Çeviren: Özlem Yüksel
Sayfa Sayısı: 592
Boyut: 14 x 23 cm
Yayınevi: İthaki Yayınları
Hiç yorum yok