Page Nav

Kitap incelemeleri:

latest

Mahalleden Arkadaşlar / Selçuk Aydemir


Mahalleden Arkadaşlar kitabının yazarı Kardeş Payı ve İşler Güçler dizileri ile Çalgı Çengi ve Düğün Dernek filmlerinin senaristi Selçuk Aydemir. Kardeş Payı dizisinin YouTube'da 690 milyon ve İşler Güçler dizisinin de 170 milyon izleme rakamına ulaşmış olması Selçuk Aydemir'in mizahının nasıl bulaşıcı olduğunun bir kanıtı.

Mahalleden Arkadaşlar Selçuk Aydemir

Ferhan Şensoy'a ithaf ile açılan Mahalleden Arkadaşlar'ın konusu kısaca Selçuk Aydemir'in çocukluğunda yaşadıkları. Selçuk Aydemir kitabında "9 yaşındaki bir çocuğun para kazanmak için bulduğu akıl almaz yöntemleri, yediği kazıkları, hayal kırıklıklarını, başarma hırsını ve bu hırs uğruna yaşadığı trajikomik anıları yine 9 yaşında bir çocuğun bakış açısından paylaşıyor."

Kitabın arka kapaktaki tanıtım yazısı şöyle devam ediyor: "Mahalleden Arkadaşlar; bakkalı, camisi, tozlu sokakları, terk edilmiş evleri, tatlı rekabetleri, has abileri, dırdırcı kadınları, fırlama çocukları, Amigaları, renkli civcivleri, fragmanlı sinemaları, halı saha maçları ile 90'ların mahalle hayatına kısa bir zaman yolculuğu vaat ediyor.

Küçükçekmece'nin küçük bir mahallesinde kendisine idol olarak gördüğü 'mahallenin reyisi' İsmet'in gözüne dahası çetesine girmek için bin bir takla atan Selçuk'un bu uğurda iki arkadaşıyla birlikte çete kurup mahallenin altını üstüne getirmesini mizah dolu hikayesi."

Mahalleden Arkadaşlar kitap incelemesi

Kitap 10 bölümden oluşuyor:
1- Kuruluş 1991
2- Para Denilince İlk akla Gelenler
3- Rekabet ve Çıkar Çatışmaları
4- Saflar Belli Oluyor
5- Şov Zamanı
6- Çeteler Karşı Karşıya
7- Artık Bu mahallenin Sadece Bir Çetesi Var!
8- Ve O An
9- İsmet'in Dönüşü
10- Ve Kara Göründü

Kitap, Selçuk Aydemir'in alıştığımız mizahı ile başlıyor ve sonuna kadar durmadan ilerliyor. Dokuz yaşındaki bir çocuğun komik maceraları yetişkin bir mizah dili ile yazılmış. Mizah temposu hiç durmadan peş peşe espriler, komik sahneler ve diyaloglarla devam ediyor.

İlk bölümde ailesi ve arkadaşları ile tanıştığımız Selçuk para kazanma planları eşliğinde iyi kötü kendi çetesini kuruyor. Çetenin "niyet kutusu" macerası ikinci bölümde İsmet ile karşılaşmaları ile gerilime doğru taşınıyor. Üçüncü bölümün konusu, Selçuk'un İsmet'e daha az haraç ödemek için kendince bulduğu kurnazlıklar ve planları içeriyor. Dördüncü bölümde devam eden olaylar çete savaşlarına doğru ilerliyor ve Aydemir'in mizah dolu kalemi kimi dramatik anları bile mizahî sahnelerle süsleyip okurunu kitap boyunca güldürüyor.

Doksanlı yılların bilgisayar oyunu Sensible Soccer, "Cilala Parlat yapıcaz beraber" cümlesi ile Karate Kid filmine yapılan gönderme ve Yıldız Tilbe'nin Delikanlım şarkısı gibi birçok detay bilhassa o dönemi ucundan kıyısından yaşamış olanların kitabı okurken tebessüme etmelerine neden oluyor.

"Macera seven bir mahallem vardı, kimseyi normal şeyler mutlu etmiyordu. Nerede itlik köpeklik var, hepsini kalbi orada atıyordu," cümlesiyle doğduğu ortamı anlatan Selçuk "Ah be İsmet, beni o çeteye alsan ikimiz gül gibi geçinir giderdik. Sen çalışmak, ben de okumak zorunda kalmazdım," derken sevdiği işi yapıyor olmanın önemine işaret ediyor ve babasına da "Bedenimde karıncayiyen taşıyorum, beni sünnet ettir," diye isyan ediyor.

Büyük bahçeli bir evde kuzenlerle birlikte büyümüş olmama rağmen mahallede ortamında büyümemenin ve mahalle arkadaşlarının eksikliğini az buçuk hep hissettim. Bu  yüzden kitabı açıkçası biraz da imrenerek okudum. Kitap boyunca mahalledeki çocuklar ne kadar vicdansızca yaramazlıklar yapsalar da kızamıyorsunuz.

Selçuk Aydemir'in Mahalleden Arkadaşlar kitabı ne tam olarak hatıra ne de tam olarak kurgu kategorisinde bir metin. Ufak tefek mantık hataları bile bulmak mümkün ancak baştan sona bir çocuk samimiyetiyle yazılmış olan kitabı okumaya başladığınızda bunların hiçbiri umurunuzda olmuyor.

Kitap başından sonuna kadar mizah dolu. Okumanız biraz ilerledikten sonra kitap bitmesin istiyorsunuz. Tatlı tatlı aynı tempoda devam eden çok daha uzun bir kitap olsa çoğu okurun şikayetçi olacağını da sanmam.

Kitabı okuyup beğenenler için eserin son sayfalarında Liseden Arkadaşlar ve Evrak Kürek Sektörden Arkadaşlara Giriş 101 kitaplarının da müjdesi de yer alıyor. Aynı satırda ismi geçen Üniversiteden Arkadaşlar kitabı ise henüz ufukta görünmüyor.

2020 yılında aynı isimle filmi çekilmiş ve iki afiş seçeneği de hazırlanmış olan Mahalleden Arkadaşlar'ın o dönemdeki pandemi felaketine denk gelmesi nedeniyle sinema salonlarında yer alamamış olduğu anlaşılıyor.

Son bir not olarak da, Selçuk Aydemir'in Mahalleden arkadaşlar kitabının gelirini Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı'na bağışlamış olduğunu ekleyelim.

Mahalleden Arkadaşlar'ı büyük keyifle okudum. Selçuk Aydemir'in son derece akıcı bir üslupla kaleme aldığı bu kitabı okumaya başladıktan sonra bırakamıyorsunuz. Bu nedenle, işiniz gücünüz veya yetiştirmeniz gereken bir şeyler varsa bu kitabı bunları bitirdikten sonra rahat bir zaman diliminde okumanızı öneririm.

Mahalleden Arkadaşlar kitap incelemesi

Kitap Bilgileri:

Adı: Mahalleden Arkadaşlar
Yazar:  Selçuk Aydemir
Sayfa Sayısı: 224
Boyut: 13,7 x 21,5 cm
Yayınevi:   Sayfa6 Yayınları

Hiç yorum yok